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Re: DATA SHARING AND DATA SHARING AGREEMENTS  

 
Dear ''''''''''''' '''''' ''''''''''''', 
 
This pertains to your inquiry received by the National Privacy Commission (NPC) on 3 
November 2016, via email, relative to certain provisions of the Data Privacy Act of 2012 (DPA) 
and its Implementing Rules and Regulations (IRR) vis-à-vis data sharing agreements between 
private entities. Please find below your queries, with their corresponding answers: 
 
 
1. Does data sharing, as defined in the IRR, also include 
the disclosure or transfer of personal information between 
2 personal information controllers (PICs) such that the 
transferee PIC is considered a “third party” under the 
definition of “data sharing”? 

 
Data sharing is the disclosure or transfer to a third party of personal data under the control 
and custody of a PIC or personal information processor (PIP). In the case of the latter, such 
disclosure must be upon the instructions of the PIC concerned.1 The term excludes 
outsourcing or subcontracting, which concerns the disclosure or transfer of personal data by 
a PIC to a PIP.2 
 
By its very definition, a data sharing agreement can only be executed between or among PICs, 
as opposed to outsourcing, which is entered into by a PIC and a PIP. 
 
 
2. In a situation where both PICs that share data have 
registered data processing systems (thereby ensuring that 
the data privacy principles are upheld on both ends of the 

                                                      
1 IRR, §3(f). 
2 id. 
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information transfer chain), would a data sharing 
agreement contemplated by the DPA IRR still be 
required? 

 
The obligation of a PIC to enter into a data sharing agreement, when required to do so by the 
IRR and any subsequent issuance by the NPC, is separate and distinct from the obligation of 
a PIC or PIP to register a data processing system. 
 
Thus, even if both PICs engaged in a data sharing arrangement have registered their 
respective data processing systems with the Commission, they are still mandated to enter into 
a data sharing agreement, in accordance with the IRR and any other criteria set by the NPC. 
 
 
3. Does the NPC foresee issuing a subsequent 
Memorandum Circular (MC) where the rules on data 
sharing will be clarified including provisions on when 
data sharing agreements should be in place? 
 
The NPC is actively working towards developing new policies aimed at ensuring the effective 
implementation of the DPA and its IRR. They include a separate circular providing further 
guidance on data sharing arrangements between private parties. In the interim, such 
arrangements shall be governed by the provisions of the IRR.3 
 
For reference purposes, there is also NPC Circular No. 16-02, dated 10 October 2016, which 
concerns data sharing that involving government agencies. That Circular also covers personal 
data under the control or custody of a private entity that is being shared with or transferred 
to a government agency.4 
 
 
4. Are private entities engaged in data sharing now 
required to enter into data sharing agreements? Or 
should private entities wait for an MC on data sharing for 
private entities? 

 
Private entities currently engaged in data sharing are required to enter into data sharing 
agreements in accordance with the provisions of the IRR, particularly Section 20 thereof, even 
sans an NPC Circular on the matter. Any relevant subsequent issuance by the NPC shall only 
serve to complement the requirements already established in the IRR. 
 
The one-year period given in the second paragraph of Section 67 of the IRR, including the 
possible extension thereof, pertain to the requirement for registration of data processing 
systems, and of automated processing operations. Thus, PICs and PIPs are already mandated 
to comply with the other requirements of the DPA and its IRR as soon as both policies became 
effective. 

 
 
 

                                                      
3 see: IRR, §20. 
4 NPC Circular No. 16-02, §2. 
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5. Does the compliance period provided in the DPA and 
its IRR apply to private entities currently engaged in data 
sharing? 
 
Provisions of the DPA that do not require any clarificatory or supplemental issuance from the 
Commission in order to be implemented became effective as soon as the DPA itself became 
effective on 8 September 2012. Thus, except where the law provides otherwise, all covered 
entities were bound to comply with those provisions beginning that same day. In the case of 
the IRR, that issuance became effective on 9 September 2016. 
 
 
6. Would it be possible to trigger an application for 
extension (within which to comply with issuances of the 
NPC) via a request letter stating that the entities that 
commenced data sharing prior to the DPA IRR, intend to 
comply with the Rules and to request for a specific period 
(which will be less than 1 year) within which to sign the 
data sharing agreement? 
 
At the moment, there is no particular format being prescribed for requests for extension to 
comply with the issuances of the NPC, as contemplated in the last paragraph of Section 67 of 
the IRR. Each request will be assessed individually and based on its attendant merits, as 
adequately shown by the requesting party. 
 
 
7. Would the NPC accommodate a request for 
consultation/advisory process regarding data sharing 
from private entities so that their counsels and compliance 
personnel can review the process with the NPC, and 
discuss the scope of the agreement and any proposed 
arrangements? If so, can the NPC provide guidance as to 
how this process can be triggered by private entities? 
 
The advisory/consultation process contemplated in NPC Circular No. 16-02 is currently 
limited only to (proposed) DSAs involving government agencies. This is particularly true for 
those where the inputs and/or comments of the Commission is sought regarding a specific 
data sharing arrangement. With its limited capacity, the NPC is already running on fumes 
when trying to attend to queries from government agencies regarding their data sharing 
concerns. It would simply be unable to accommodate at this time similar requests from 
private parties. 
 
With this, it should be stressed that prior approval by the Commission is not necessary for 
the proper execution by private sector entities of a DSA. Parties need only ensure that such 
document abides by the provisions of the IRR. Any subsequent NPC Circular concerning 
DSAs in the private sector will be applied prospectively and may not be used to invalidate a 
DSA executed prior to its effectivity. 
 
 
8. Absent any specific Memorandum Circular for data 
sharing agreements between private entities, would it be 
correct to assume that, provided that such agreements 
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comply with paragraph 2 of Section 20(b) of the DPA 
IRR, they will be considered as being compliant with the 
requirements for data sharing agreements? 
 
Parties seeking information regarding the proper execution of data sharing agreements must 
generally look to Section 20 of the IRR. While subsection (b) thereof has particular focus on 
the private sector, reference must still be made to other provisions of the IRR and the DPA to 
ensure full compliance with the law. Absent any further issuance on the matter by the NPC, 
the latter’s Circular No. 16-02 should also be consulted for further guidance. 
 
 
9. Can private entities pattern their data sharing 
agreements after the guidelines provided for agreements 
involving government entities? 
 
Yes. At present, the main source for guidelines that deal directly with data sharing agreements 
in the private sector is Section 20 of the IRR. The provisions of NPC Circular No. 16-02 may 
also be utilized as additional reference for the purpose of crafting a data sharing agreement. 
 
 
For your reference. 
 
 
 
 
 
RAYMUND ENRIQUEZ LIBORO 
Privacy Commissioner and Chairman 


