
      
 

Republic of the Philippines 

NATIONAL PRIVACY COMMISSION 
 
 

Core G, GSIS Headquarters Bldg., Financial Center, Pasay City, Metro Manila 1308 
URL: http://privacy.gov.ph    Email Add: info@privacy.gov.ph 

PRIVACY POLICY OFFICE 
ADVISORY OPINION NO. 2017-28 

 
 

23 June 2017 

'''''''''''''''''''''' '''''''''''''''' ''''' '''''''''''''''' 
'''''''''''''''''''''''''''''''''' 
''''''''''' ''''''''''''' ''''''''''''''''''''' 
'''''''''''''''''''''''' ''''''''''''''''''''''' '''''''''''''''''' '''''''''''''''''''''''''''' 
''''''''''''''''''''' '''''''''''''' ''''''''''''''''''' ''''''''''''''''''''''''' 
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Dear ''''''''' '''''''''''''''''' 
 
This is with regard to your queries received by the National Privacy Commission 
(NPC) on 4 April 2017 with regard to data sharing between government agencies, to 
wit: 
 

1. Can data be shared between government agencies even in the absence of a law 
(IRR, Sec. 20, a.) or consent (IRR, Sec. 20, c.) as long as there is a data sharing 
agreement? Stated another way, if there is a data sharing agreement between 
two (or more) government agencies, does that dispense with the requirement 
for a law authorizing the sharing or consent? 

 
2. Section 20(a) states that data sharing shall only be allowed when it is expressly 

authorized by law. What law falls within this context? Should it be interpreted 
strictly as a law equal in standing to the Data Privacy Act (Republic Act)? Or 
would a looser interpretation of "law" suffice? For example, does it make any 
difference if an issuance authorizing data sharing is an Executive Order? 
Administrative Order? Memorandum Circular? Department Order? 
Ordinance? For that matter, would internal office issuances/policies suffice? If, 
for example, the head of an agency issues an appropriate issuance (order, 
circular, etc.) directing that data be shared, does that satisfy the requirement for 
an "authorization by law"? 
 



 

3. Can a data subject provide informed consent if he or she is not provided specific 
information regarding the purposes for which his or her data is to be used, for 
example if data is to be mined for general purposes in a data warehouse? 
(Section 19(a)(2)) Under said circumstances, can the data still be shared? 

 
 
Data sharing between government agencies 
 
Section 20 of the Implementing Rules and Regulation (IRR) of the Data Privacy Act of 
2012 (DPA) provides for the general requirements when data sharing is allowed, i.e., 
when it is expressly authorized by law and provided that there are adequate 
safeguards for data privacy and security, and that processing adheres to principle of 
transparency, legitimate purpose, and proportionality.1 
 
Particularly for data sharing between government agencies, Section 20(d) of the IRR 
applies. It states that: 
 

“d. Data sharing between government agencies for the purpose of a public 
function or provision of a public service shall be covered by a data sharing 
agreement. 
 

1. Any or all government agencies party to the agreement shall comply 
with the Act, these Rules, and all other issuances of the Commission, 
including putting in place adequate safeguards for data privacy and 
security. 

2. The data sharing agreement shall be subject to review of the 
Commission, on its own initiative or upon complaint of data 
subject.” (Underscoring supplied) 

 
The Commission has also issued NPC Circular 16-02 which sets out guidelines for 
data sharing agreements involving government agencies. Section 1 of the Circular 
provides: 
 

“SECTION 1. General Principle. To facilitate the performance of a public 
function or the provision of a public service, a government agency may 
share or transfer personal data under its control or custody to a third party 
through a data sharing agreement: Provided, that nothing in this Circular 
shall be construed as prohibiting or limiting the sharing or transfer of any 
personal data that is already authorized or required by law.” 
 

Further, Section 19 of the said circular provides that “if an existing data sharing 
arrangement is not for the purpose of performing a public function or providing a 
public service, the parties thereto shall immediately terminate the sharing or transfer 
of personal data. Any or all related contracts predicated on the existence of such 
arrangement shall likewise be terminated for being contrary to law.”  

                                                 
1 See: IRR of RA No. 10173, §20(a) 



 

 
From the foregoing, it is clear that the data sharing of government agencies should 
always have a basis in law in order to fulfill the performance of a public function and 
provision of a public service.   
 
As to consent, generally, the personal information controller charged with the 
collection of personal data from the data subject shall obtain the consent of the data 
subject prior to collection and processing.2 This rule does not apply where such 
consent is not required for the lawful processing of personal data, as provided by law.3  
 
Thus, there should always be a basis in law which mandates the sharing of 
information for a public function or service. This requirement may not be dispensed 
with by the mere fact that government agencies have executed data sharing 
agreements amongst themselves.  
 
“Law” in the context of the DPA  

 
Law, in the context of the DPA, is understood in its generic sense. It would include 
statutes enacted by the legislature, presidential issuances such as executive orders, 
administrative orders, rules and regulations promulgated by administrative bodies by 
virtue of its rule-making authority, ordinances passed by the Sanggunian of local 
government units, and rules promulgated by the Supreme Court pursuant to its rule-
making power.  
 
With regard to issuances and/or policies issued by the head of an agency, 
administrative regulations enacted by administrative agencies to implement and 
interpret the law which they are entrusted to enforce have the force of law and are 
entitled to respect. Such rules and regulations partake of the nature of a statute and 
are just as binding as if they have been written in the statute itself.4 
 
Informed consent and personal data in a data warehouse 
 
The DPA defines consent as any freely given, specific, informed indication of will 
whereby the data subject agrees to the collection and processing of personal 
information about and/or relating to him or her.5 The law also provides for the right 
of the data subject to be informed whether personal information about him or her are 
being or have been processed. Further, he or she also has the right to be furnished 
information regarding the collection and processing such as description of the 
personal information to be entered into the system, the purposes for which they are 
being or are to be processed, and the recipients to whom they may be disclosed.6 

 

                                                 
2 NPC Circular No. 16-03, §4 
3 Id. 
4 ABAKADA Guro Party List vs. Purisima, G.R. No. 166715, August 14, 2008.  
5 RA No. 10173, §3(b) 
6 See: RA No. 10173, §16(a) and (b) 



 

Considering these provisions, it cannot be said that a data subject is giving an 
informed consent when he or she is not provided with pertinent information 
regarding the collection and processing of his or her personal information. 
 
However, with regard to personal data mined for general purposes in a data 
warehouse, it is possible that the personal data may still be subject of data sharing 
even without consent of data subject as the processing may fall under any of the listed 
criteria for lawful processing specified in Sections 12 and 13 of the DPA. Personal data 
collected for other purposes may also be processed for historical, statistical or scientific 
purposes, and in cases laid down in law may be stored for longer periods provided 
that adequate safeguards are guaranteed by said laws authorizing their processing.   
 
For your reference. 
 
 
Very truly yours, 
 
 
 
 
 
IVY GRACE T. VILLASOTO  
Chief 
Policy Development Division  


