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'''''''''''''''''''' '''''''''''''''''''''' 
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' 

 
Re: 

 
DATA PRIVACY ACT AND FORCE MAJEURE 

 

 
 
Dear '''''''''' '''''''''''''''''''''''''', 
 
This pertains to your query received by the National Privacy Commission (NPC) on 05 
June 2017, via email.  
 
As per your email, you sought clarification as to whether a personal information 
controller (“PIC”) or personal information processor (“PIP”) is exempt from liability in 
case of breach arising from force majeure or Acts of God.  
 
A cursory reading of the Data Privacy Act of 2012 (“DPA”) would reveal that “(t)he 
personal information controller must implement reasonable and appropriate 
organizational, physical and technical measures intended for the protection of personal 
information against any accidental or unlawful destruction, alteration and disclosure, as 
well as against any other unlawful processing”1 and “(t)he personal information 
controller shall implement reasonable and appropriate measures to protect personal 
information against natural dangers such as accidental loss or destruction, and human 
dangers such as unlawful access, fraudulent misuse, unlawful destruction, alteration and 
contamination.”2 However, the law is silent as to its application when an act falls under 
the category of a force majeure or fortuitous event. 
 
The DPA imposes civil and criminal liability upon its violation. Civil liability may be in 
the form of fine and damages.  
 
Article 1174 of the New Civil Code states that “Except in cases expressly specified by the 
law, or when it is otherwise declared by stipulation, or when the nature of the obligation 

                                                      
1 Data Privacy Act of 2012 (DPA), §20(a) 
2 Ibid., §20(b) 
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requires the assumption of risk, no person shall be responsible for those events which 

could not be foreseen, or which, though foreseen, were inevitable.” (Emphasis ours) 
 
The Supreme Court opined that the elements of a fortuitous event are: “(a) the cause of 
the unforeseen and unexpected occurrence, must have been independent of human will; 
(b) the event that constituted the caso fortuito must have been impossible to foresee or, if 
foreseeable, impossible to avoid; (c) the occurrence must have been such as to render it 
impossible for the debtors to fulfill their obligation in a normal manner, and; (d) the 
obligor must have been free from any participation in the aggravation of the resulting 
injury to the creditor.”3 Absent any of the foregoing requisites, the person is liable for the 
damage. 

  
Instances of fortuitous events are “an act of God, or natural occurrences such as floods or 
typhoons, or an act of man such as riots, strikes or wars. However, when the loss is found 
to be partly the result of a (sic) person’s participation whether by active intervention, 
neglect or failure to act the whole occurrence is humanized and removed from the rules 
applicable to a fortuitous event.”4 
 
Thus, while the DPA does not directly exculpate a PIC or PIP from liability in case of 
breach arising from force majeure, we can look at the Civil Code as the general guiding 
law. The code imposes liability on the person for his failure to act or negligence during 
the occasion of force majeure. The DPA also directs the responsibility on the PIC or PIP to 
ensure that organizational, technical and physical measures are in place to anticipate the 
effects of fortuitous events. The PIC or PIP is only exempted from responsibility upon 
positive showing of the security measures taken. Failing which, the PIC or PIP will be 
liable for any resulting damage.  
 
With respect to the criminal aspect, the DPA is also silent. However, we can be guided by 
the principle that in special penal laws, criminal intent is not necessary. Any violation of 
the DPA would merit criminal conviction regardless of the actor’s good faith or lack of 
intent. The Supreme Court elucidates this principle, viz: 
 

“When the crime is punished by a special law, as a rule, intent to commit 
the crime is not necessary. It is sufficient that the offender has the intent to 
perpetrate the act prohibited by the special law. Intent to commit the crime 
and intent to perpetrate the act must be distinguished. A person may not 
have consciously intended to commit a crime; but he did intend to commit 
an act, and that act is, by the very nature of things, the crime itself. In the 
first (intent to commit the crime), there must be criminal intent; in the 
second (intent to perpetrate the act) it is enough that the prohibited act is 
done freely and consciously.”5 

 
The DPA, being a special penal law, does not admit of good faith or lack of intent as a 
valid defense. Verily, a closer examination of the crimes enclosed under the DPA would 
show that volition or negligence is an essential ingredient. The crime cannot be committed 

                                                      
3 Asset Privatization Trust vs. T.J. Enterprises, G.R. No. 167195, 08 May 2009. 
4 Ibid. 
5 Fajardo vs. People, G.R. No. 190889, 10 January 2011. 



 

 

without the attendant human element (either by will or through negligence). Thus, the 
PIC or PIP shall be criminally liable upon violation of any of the crimes prescribed by the 
law. 
 
 
For your reference. 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
RAYMUND ENRIQUEZ LIBORO 
Privacy Commissioner and Chairman 


