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Dear '''''''''''''' '''''''''''''''''''''''''''''''  
 
This pertains to your request for advisory opinion received by the National Privacy 
Commission (NPC) on 16 August 2017, which sought to clarify matters regarding 
Republic Act No. 101731, also known as the Data Privacy Act of 2012 (DPA), its 
Implementing Rules and Regulations (IRR)2 and relevant issuances, and particularly 
respond to the following questions:  
 
1. Whether the personal information controller (PIC) is required to obtain the data 

subject’s consent before entering into an outsourcing agreement with a personal 
information processor (PIP); and 

2. Whether outsourcing agreements should also comply with the conditions outlined in 
Rule IV, Section 20(b) for data sharing.  
 

First, it is important to take note of the difference between a data sharing agreement and 
an outsourcing agreement. As defined in the IRR, data sharing pertains to the disclosure 
or transfer to a third party of personal data under the custody of a PIC or a PIP wherein 
such transfer was directly instructed by the PIC.3  
 
The data sharing agreement then refers to the contract which contains the terms and 
conditions of a dating sharing arrangement between two or more PICs.4 Despite sharing 
directly by the PIP, the party to the agreement will be the PIC, and not the PIP. Every 

                                                 
1 AN ACT PROTECTING INDIVIDUAL PERSONAL INFORMATION IN INFORMATION AND COMMUNICATIONS 

SYSTEMS IN THE GOVERNMENT AND THE PRIVATE SECTOR, CREATING FOR THIS PURPOSE A NATIONAL 

PRIACY COMMISSION, AND FOR OTHER PURPOSES, “Data Privacy Act of 2012” (15 August 2012).  
2 Implementing Rules and Regulations of the Data Privacy Act (24 August 2016).  
3 Id., §3(f).  
4 NPC Circular 16-02: Data Sharing Agreements Involving Government Agencies (10 October 2016), §3(e).  
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data sharing agreement must comply with the conditions set forth in Section 20(b) of the 
IRR, as well as those indicated in NPC Circular 16-02 where the sharing arrangement 
involves the government.  
 
On the other hand, an outsourcing agreement pertains to the disclosure or transfer of 
personal data by the PIC to a PIP in order for the latter to perform the particular 
activities outsourced by the former.5 Outsourcing or subcontracting agreements must 
then comply with Section 44 of the IRR.  
 
In your email, you inquired about consent for outsourcing agreements because the 
definition of data sharing excludes outsourcing.  
 
Indeed, data sharing excludes outsourcing because the purpose of the transfer is 
different. PICs share personal information to fulfill specific objectives such as a public 
function or a public service for government,6 and commercial purposes for the private 
sector.7 Data sharing agreements also limit the types of data to be shared and the 
duration of the sharing.8  
 
The main purpose of an outsourcing agreement is to put into writing the terms and 
conditions of the processing9 activities to be performed by the PIP for and in behalf of 
the PIC. The PIP does not have its own purpose for processing, but merely carries out 
the instructions given by the PIC. It cannot share, amend or further process personal 
data, outside the bounds of the contract. Likewise, the PIP shall not store the 
information beyond the term of their agreement or upon fulfillment of the objectives of 
the PIC.  
 
Hence, whether processing is based on consent, law, or some other criteria for lawful 
processing, the PIC is not required to obtain a separate consent from the data subject 
before entering into an outsourcing agreement as the purpose of the processing remains 
to be the same and the PIC remains to be the same. 
 
This is different in the case of a data sharing agreement as there will be two (or more) 
PICs which shall have separate and distinct purposes for processing personal data, to 
which the data subject must provide his consent to. 
 
Given that the data subject has the right to be informed and notified of the processing 
activities done to his personal data, the PIC must indicate in the privacy notice or 
privacy statement that particular data processing activities are outsourced in order to 
deliver their services effectively and efficiently.  
 

                                                 
5 Supra note 3.  
6 Supra note 4, §6(a). 
7 Supra note 3, §20(b). 
8 Supra note 4, §6(b)&(c).  
9 IRR of RA No. 10173, §3(o) “Processing” refers to any operation or any set of operations performed upon personal data 

including, but not limited to, the collection, recording, organization, storage, updating or modification, retrieval, 

consultation, use, consolidation, blocking, erasure or destruction of data. Processing may be performed through automated 

means, or manual processing, if the personal data are contained or are intended to be contained in a filing system.  



 

Consequently, outsourcing agreements need not comply with the requirements for data 
sharing, but must ensure its compliance with Section 44, in relation to Sections 43 and 45 
of the IRR.  
 
For your reference. 
 
 
Very truly yours, 
 
 
 
 
RAYMUND ENRIQUEZ LIBORO 
Privacy Commissioner and Chairman 

 


