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Dear '''''''' ''''''''''''''''''''' 
 
This pertains to your query received by the National Privacy Commission (NPC) on 09 
August 2017. You inquired if professional information such as name, position, bank or 
company, office telephone number, mobile number and company address available in a 
company’s website are considered as personal information pursuant to the Data Privacy Act 
of 2012 (DPA). 
 
You likewise mentioned that for those in the government sector, function-related 
information such as the above are special cases of personal information openly known by 
the public. 
 
Personal Information 
 
Personal information refers to any information whether recorded in a material form or not, 
from which the identity of an individual is apparent or can be reasonably and directly 
ascertained by the entity holding the information, or when put together with other 
information would directly and certainly identify an individual.1  
 
We believe that the abovementioned data, taken together, would all be considered as 
personal information within the purview of the DPA. The fact that these personal 
information are available in a website of a company or belongs to a government employee or 
official does not change the nature of the personal information. 
 
As the DPA applies to the processing of all types of personal information and to any natural 
and juridical person involved in personal information processing,2 accordingly, such 
processing should adhere to the general data privacy principles of transparency, legitimate 
purpose and proportionality. Further, personal information controllers (PICs) and personal 

                                                      
1 RA No. 10173, §3(g) 
2 R.A. 10173 (2012), §4 
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information processors (PIPs) are mandated to uphold the rights of data subjects and 
implement reasonable and appropriate organizational, technical and physical security 
measures to protect personal data. 
 
Information available in the public domain 
 
We believe that the provisions of the DPA are still applicable even for those personal 
information which are available in the public domain. Note that the law has specified the 
information which is outside of its scope but only to the minimum extent necessary to 
achieve the specific purpose, function, or activity in Section 4 thereof.   
 
There is no express mention that personal data which is available publicly is outside of its 
scope. Thus, “it is a misconception that publicly accessible personal data can be further used 
or disclosed for any purpose whatsoever without regulation.”3 
 
With this, we believe that PICs which collect and process personal data from the public 
domain must still observe the requirements under the law, specifically on the criteria for 
lawful processing of personal, sensitive personal and privileged information found under 
Sections 12 and 13 thereof. 
 
Thus, even if the data subject has provided his or her personal data in a publicly accessible 
platform, this does not mean he or she has given blanket consent for the use of his/her 
personal data for whatever purposes.4  
 
Special Cases 
 
As to the special case involving information of public concern, i.e. information about any 
individual who is or was an officer or employee of government that relates to his or her 
position or functions5, such is outside of the scope of the DPA but only to the only to the 
minimum extent of collection, access, use, disclosure or other processing necessary to the 
purpose, function, or activity concerned.6    
 
Such exemption is limited to the specified information and the non-applicability of the DPA 
does not extend to PICs or PIPs, who remain subject to the requirements of implementing 
security measures for personal data protection.7 
 
For your information.  
 
Very truly yours, 
 
 
 
RAYMUND ENRIQUEZ LIBORO 
Privacy Commissioner and Chairman 

                                                      
3 Office of the Privacy Commissioner for Personal Data, Hong Kong, Guidance Note -  Guidance on Use of Personal Data 

Obtained from the Public Domain, August 2013, available at 

https://www.pcpd.org.hk/english/publications/files/GN_public_domain_e.pdf  
4 Id. 
5 RA No. 10173, §4(a)  
6 Implementing Rules and Regulations (IRR) of RA No. 10173, §5 
7 Id. 

https://www.pcpd.org.hk/english/publications/files/GN_public_domain_e.pdf

